BARF étrend


Régen mindig lefekvés előtt kaptak enni a kutyák. Most az etetés időpontját előrébb helyeztem, hogy legyen erőm még utána rendet tenni a konyhában. Több-kevesebb sikerrel próbálkozom valamilyen formában vezetni, mikor mit kapnak enni a kutyák, hogy az ilyen heti egyszer vagy kétszer adandó hozzávalókat valóban heti egyszer vagy kétszer tudjam adni. De hogy is néz ki egy átlag etetés? A nyers húst három napi adagokban fagyasztom le - így, bár nem kell minden egyes nap figyelnem arra, hogy időben kivegyem a húst kiolvadni, de négy naponta emlékeznem kell erre. Akárhogy is, van valahol nyers húsom és előre felvágott nyers húsos-csontom. A nyers húst is feldarabolom adagokra. Delinke egy 10 kg-os kutyának megfelelő adagot kap kisebb változtatásokkal, míg Csincsi ennél kicsit mindig többet. Szerencsére nem kell egy szakácsművésznek lenni, de nézzünk egy átlag receptet (10 kg-os kutyára):

80 g húsos-csont
60 g hús
60 g zöldség/gyümi
2-3 tk natúr joghurt
2,5-5 ml lazacolaj

Három naponta:
1 kk almaecet
1 tk méz
2 tk tea

Hetente:
1 tojás
1 csipet só

Időnként:
kevés rizs, korpa zsíros húsoknál
zöldkagyló kivonat

 A húst, csontot adagonként a táljukba teszem. A zöldség-gyümölcs, a joghurt, az almaecet, méz, tea, só a turmixba megy, míg a lazacolaj csak akkor, ha olyan zöldséget kapnak, amit nem szeretnek, egyébként rálocsolom a húsra. A zöldség/gyümölcsöt azért kell leturmixolni, mert a kutya nem képes felvenni a növényi tápanyagokat, ha ép a sejtfal. Jelenleg szarvas nyesedéket kapnak húsnak, s liba farhátat húsos csontnak. Előbbitől sem lesz semmi bajuk, ha betartjuk a fagyasztási időket:
3 napig kell fagyasztani: baromfi
5 napig kell fagyasztani: marha
1 hétig kell fagyasztani: vadhús, belsőség, hal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése