hétfő, február 04, 2013

BARF - tapasztalatok

Nah kinek szép a szőre? 
Már közel négy hete barfozunk. Ez idő alatt történt velünk hideg-meleg, de egyikről sem tudom valójában megmondani, hogy az új étrend vagy esetleg más áll a hátterében.










Kezdjük a sort Csincsivel. A széklete rendben van már a kezdetektől fogva, az étvágya is nagyon jó. Két hete beteg volt: elkapott egy hányásos-hasmenéses bakteriális fertőzést, melyből antibiotikummal sikerült kilábalni. Csincsin sose volt egy deka felesleg sem, így a betegsége alatt nagyon sovány lett. Jó zsíros kacsafarhát adagolása mellett már ismét a régi kondijában van - azért még egy kicsit híznia kell. Betegsége ellenére Csincsinek sikerült kitermelnie eddigi legszebb szőrzetét: fényes, sok helyen göndör és tömör. Hajlok rá, hogy azt gondoljam: ez a nyers étrendnek köszönhető - de az is lehet, hogy ez inkább annak az eredménye, hogy Csincsi betöltötte a két éves kort, így már tulajdonképpen felnőtt, felnőtt szőrrel.
Most jöhet Delinke. Akin kopasz foltok éktelenkednek. A nyaka elöl a legrosszabb: tenyérnyi kopasz folt terül el rajta. A széklete kissé kevés, bogyós, kemény - pedig már így is kevesebb csontot kap a súlya alapján számoltnál. Nagyon sokat nyalja a végbélnyílását, a szőre ott el is van vörösödve, így most kapott egy féreghajtót, s tíz nap múlva még egyet... ha ez nem segít, akkor állatorvos. 

Szóval: vegyes a felhozatal. Ráadásul Delinke az elé tett húsokat is megtanulta már rágás nélkül felszippantani, úgyhogy félelmetes, ahogy étkezik. Kíváncsi vagyok, hogy alakulnak majd a dolgok a továbbiakban... 

3 megjegyzés:

  1. Szia
    A kopasz részek meggyógyultak? Lehet tudni, hogy mi lehetett a háttérben?
    Az én mudim gyakran rágja a szőrét. Jellegzetesen az oldalán és a hátsó comja környékén, farkán. Nem jöttem még rá, hogy mi lehet az oka.

    VálaszTörlés
  2. Mostanában, hogy megint visszatértünk a BARF-hoz, elég picik lettek a foltok.
    Igazából nem tudom, mert ő nem rágja, és nincs semmilyen élősködő vagy fertőzés a bőrén. Könnyen lehet, hogy hormonális - épp most tüzel, és érdekes, hogy pont most lettek egészen kicsik a kopasz részek.
    Viszont, ha a mudid rágja a szőrét, akkor lehet, hogy élősködő, ha nem az, akkor valószínű, hogy allergia van nálatok.

    VálaszTörlés
  3. A bűzmirigyét kinyomta az orvos? Velünk is történt hasonló, de nem a mostani mudinkkal. Tisztítás után a szőrrágás megszűnt.

    VálaszTörlés