szombat, november 15, 2014

A Learn to Earn Program bevezetése - fordítás

Az alábbiakban az itt lévő bejegyzés fordítását olvashatjátok.

Az előző bejegyzésben a Learn to Earn Program áttekintését és a mögötte álló okokat tártuk fel. Ebben a bejegyzésben az alap lépéseket tárgyaljuk.


1. Először tanítsd meg a kutyádat, hogy automatikusan kérjen úgy, hogy leül a jutalomfalatért

(Bővebben a Perfect Puppy in 7 Days című könyvben). Videók: kérés tanítása üléssel 1 és 2.

Csak tarts falatot a kezedben, amikor a kutyád éhes (és pórázon van), és csendben várj, míg leül. Amikor ül, azonnal adj neki jutalmat (jutalomfalat vagy a rendes étele), ezt pedig kövesse még néhány azért, mert ülve marad. Aztán lépj hátra pár lépést, elég messze ahhoz, hogy fel kelljen kelnie és kövessen téged, és ismételd meg a gyakorlatot. 5-10 ismétlés elég, még akkor hagyd abba, amikor még ő szeretné folytatni.
A nap folyamán random játsszátok ezt a játékot. A cél az, hogy az ülést élvezetesnek gondolja, és az utánad ügetés és leülés gyorsan játékká válik. Majd próbáljatok egy perc alatt 10 leülést elérni (nyilván nem parancsra ül, hanem magától, te végig csöndben vagy). Amikor ezt már könnyen teljesíti, kezd el változó arányban jutalmazni úgy, hogy ha jól mutatja a viselkedést (az ülést), akkor minden 1-3. alkalomkor megjutalmazod. A Perfect Puppy in 7 Days c. könyvben vannak tippek arra, hogyan lehet az ülést még szórakoztatóbbá és vonzóvá tenni.

2. A nap folyamán kösd magadhoz a kutyád, amikor otthon vagy (vagy egy hozzád közeli bútorhoz) és jutalmazd azért, ha kér, míg a viselkedés szokássá nem válik

A legtöbb kutya, amikor már jól tudja az ülj-a-jutalomért gyakorlatot, ami általában csak 5-15 percet vesz igénybe, készen áll rá, hogy magadhoz kösd azokban a szituációkban, amikor azt szeretnéd, hogy interaktusba kerüljetek. A magadhoz kötés segít abban, hogy jutalmazd Buksit falattal azért, mert ismétli az ülést, így megtanulja, hogy az ülés és a rád való fókuszálás élvezetes. Ha meg akar bökni, rád akar mancsolni vagy ugrani, állj csöndben, mint egy fa és ignoráld, míg le nem ül. Például ha az asztalodnál ülsz és a kutyád a mancsát a combodra teszi, azonnal állj fel így tisztázva, hogy nem fog működni a dolog. Aztán, amikor leül és rád néz, jutalmazd meg sok falattal. Vagy ha takarítasz a konyhában és a kutyád ül, szintén jutalmazd meg sok falattal. Ahogy fejlődik, használj kevesebb és kisebb falatot.
Amikor a kutyád hozzád van kötve, le kell ülnie és ülve kell maradnia, amikor egy helyben állsz, és melletted kell sétálnia laza pórázon (nem előtted), amikor helyet változtatsz. Ugyanazon az oldalon menjen, mint amelyen, az utcán sétáltatod.


Ha a kutyád előrenyomul, ne felejts el mindig azonnal megállni, mihelyst a mellső lába a te lábad elé kerül, még mielőtt esélye lenne megfeszíteni a pórázt. Ily módon idővel megérti, hogy ha előre megy, te erősen odakötsz a betonhoz és sehová se haladtok, míg vissza nem megy hozzád és le nem ül eléd.
Néhány nap vagy egy hét múlva a kutyád válasza megmutatja, mennyire voltál következetes eddig. Ha visszajön, leül eléd és rád néz, amikor a póráz megfeszül, akkor jó munkát végeztél. Akkor, amikor a kutyád a póráz feszülését érezve még erősebben húz, véletlenül azt tanítottad meg neki, hogy a húzás oda juttatja, ahová szeretne menni. MEGJEGYZÉS: Sok gazdának szüksége van arra, hogy gyakorolja a hagyd 2-es verzióját (alább) és egy vagy két követő játékot (mint amilyen az ismételt ülés a bal oldalon és a figyelem jutalmazása), mielőtt a kutyája készen állna arra, hogy ily módon sétáljanak együtt.
MEGJEGYZÉS: amikor a kutya egy bútorhoz van kötve, kaphat egy játékot szórakozásképp.

3. Alkalmazd az ülve kérés gyakorlatát a hagyd játék egyes verziójához


Ez a gyakorlat megtanítja a kutyának, hogy 1) új szituációkban nézzen rád útmutatásért, 2) csak akkor kaphatja meg, amit akar, ha engedélyt kér rá, 3) a blokkolás azt jelenti, hogy nem mehet oda és 4) hogy egy felengedő szó, mint amilyen az „ok” azt jelenti, hogy megszerezheti, amit akar.

Dobj egy falatot a földre és blokkold, hogy ne szerezhesse meg. Ha megpróbál átslisszolni a réseken, gyorsan blokkold (mint a kosárlabdában a védők). Lehetőleg ne fogd meg a pórázát a kezeddel (a kosárlabdában nem engedélyezett a játékos megragadása!). Minden próbálkozását akadályozd meg úgy, hogy gyorsan az útjába állsz. Mivel nem zavarod össze csacsogással (tehát teljesen csöndben vagy), rá fog jönni, hogy nem érheti el, amit akar, és így le fog ülni és rád fog nézni. Azonnal adj neki jutalmat, amint leült és aztán adj még néhányat az ülve maradásért. Amikor stabilan néz téged ahelyett, hogy a földön lévő falatot fixírozná, mozdulj el oldalra, hogy utat nyiss a falat felé, de állj készen a blokkolásra, ha esetleg fel akarna állni. Adj falatokat azért, ha rád néz, és amikor már stabilan néz, akkor engedd fel egy „ok”-al és mutass a falatra, ezzel jelezve, hogy felkelhet és elveheti. Ismételd ezt a gyakorlatot, amíg azonnal leül, és folyamatosan rád fókuszál, míg fel nem engeded (általában legalább 5-20 próba). Ennél a pontnál hozzáadhatod a „hagyd” parancsot, közvetlenül azelőtt, hogy a falatot ledobod a földre, így a kutyád megtanulja, hogy a hagyd azt jelenti, hogy valószínűleg megkapja a lehetőséget, hogy megszerezze a kívánt dolgot, ha türelmesen leül és engedélyért rád néz. Elkezdhetsz gyakorolni valóság hűbb felállásokat, például random leejtesz falatokat a konyhában vagy játékot a nappaliban, mondod a kutyádnak, hogy hagyja és blokkolsz, ha szükséges.

4. Aztán add hozzá a hagyd játék kettes verzióját

Ebben a verzióban a falatot a póráz hatáskörén kívülre dobod, és teljesen csöndben, mozdulatlanul állsz. Buksi veszettül húz a póráz végén, de te mozdíthatatlannak bizonyulsz, így hamar rájön, hogy a húzás nem vezet semmire. Mivel eddig olyan sokat jutalmaztad azért, mert leült és rád nézett, meg fog fordulni és rád fog nézni. Adj neki egy sorozat jutalmat, és amikor már stabilan téged figyel, mond ki a felengedő szót és mutass a falatra. Mindenképp laza pórázon menjetek a falathoz, különben törlöd, amit az előbb elértél. Ez a gyakorlat segít megtanítani Buksinak, hogy amikor a póráz végére ér, meg kell fordulnia, le kell ülnie és rád kell néznie.

5. Most már elvárod, hogy a kutyád illedelmesen üljön le mindenért, amit akar

A simogatásért: Az ember számára ez a legnehezebb gyakorlat, mivel az emberek gondolkodás nélkül simogatják a kedvenceiket. Szóval ez a gyakorlat tudatosítja az emberben, mikor jutalmazza tudattalanul a rossz viselkedéseket. Ez a gyakorlat különösen fontos az olyan kutyák esetében, akik a figyelemért felugrálnak, vagy akiket erősen motivál a simogatás és a figyelem és nyugtalanok lesznek, ha nem kapják meg amikor akarják (pl. így van ez a szeparációs szorongásnál is). Ebben a gyakorlatban kizárólag akkor simogasd a kutyád, amikor az ül. Simogass rövid 5 másodperces adagokban, így megjutalmazhatod az ülve maradásért. Azonnal hagyd abba, állj fel és nézz máshová, ha a kutya el kezd felállni. A sajtkukac kutyáknál érdemes úgy kezdeni, hogy falatot adsz neki, miközben simogatod, így a kutya nyugton marad, és a simogatást egyszerre hagyd abba a falatadagolással. Aztán csináld úgy, hogy a simogatást azonnal követi a jutalom, mielőtt a kutya elkezdene tekergőzni. Aztán egyre több idő teljen el a simi és a falat között. Aztán hagyd el a falatot és csak simogatással jutalmazz. Az igazán sajtkukac, hiperaktív vagy ideges kutyáknál érdemes az ülés helyett a fekvést választani a simogatáshoz.

A póráz le és felvételéért: Várj, míg a kutyád leül, és csak aztán tedd rá a pórázt. Ha szükséges, adhatsz falatot, míg felteszed a pórázt. Ha kell a falat, akkor a póráz felcsatolását naponta 5-10x gyakoroljátok. Így már a második vagy harmadik napra nem kell már a falat.
Az ajtón átmenésért: a hagyd technikát alkalmazd erre. Ahelyett, hogy engeded Buksit kirontani, először várj, míg le nem ül azért, hogy nyisd ki az ajtót. Aztán, amikor nyitva az ajtó, blokkold őt, ahogy a hagyd gyakorlatnál tanultad. Csak akkor engedd át az ajtón, amikor nyugton ül és rád fókuszál.

A kocsiból való kiszállásért: Szintén a blokkolós gyakorlattal. A cél, hogy automatikusan üljön és várjon a feloldásodra, és nem szükséges falat.

Azért, hogy eldobd a játékot: amikor Buksi labdázni szeretne, várd meg, míg leül, mielőtt eldobnád a labdát. Ha a kutya komolyan rá van kattanva a játékra, akkor tanítsd meg neki, hogy üljön vagy feküdjön le, és még akkor is maradjon úgy, miután eldobtad a játékot. Ez a gyakorlat különösen fontos azoknál a kutyáknál, akik izgatottabbak és fegyelmezetlenebbek labdázás közben vagy után, és azoknál is, akik birtokolják a játékaikat.

Azért, hogy közelebb kerülj hozzá: azokat a kutyákat, akik túlzottan kötődnek hozzád, és akik vinnyognak vagy ugatnak, amikor kiérsz a hatáskörükből, kösd egy bútorhoz és sétálj el. Menj vissza és simogasd meg őket, ha leülnek akkor, amikor messzebb vagy. Amikor megértik ezt az asszociációt, nehezítsd azzal, hogy le kell ülniük, ha azt akarják, hogy megjelenj. Ezzel azt akarjuk megtanítani nekik, hogy a vinnyogás, ugatás és vonyítás nem működik a figyelmed felkeltésére, ehelyett az ülés vagy fekvés és az érzelmek kontrollálása vezet arra, hogy foglalkozz velük.


Ezek az általános szituációk, amelyekben a kutyádnak üléssel kell kérnie, de ezt szabd az igényeidhez. Néhány kutyának más szituációban is meg kell értenie, hogy csak akkor kaphatja meg, amit akar, ha nyugodt és összeszedett. Összességében ezek a gyakorlatok segítik, hogy a kutyád nyugodtabb, fókuszáltabb legyen, és erősebb önuralommal rendelkezzen. Ennek eredményeképpen jobban tud figyelni a jeleidre és az irányításodra.

Összefoglalás: Ez az alap áttekintése a programnak. Részletekért olvasd el a Perfect Puppy in 7 Days: How to Start Your Puppy Off Right könyvet. Ez a könyv felnőtt kutyáknak is jó. Az előbbiekben leírt tréning eredményeképpen a kutyád a lakásban rád fog figyelni, amit felhasználva építheted fel a koncentrációját a szabadban és erősebb ingerekkel bíró szituációkban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése