csütörtök, november 13, 2014

Dr. Sophia Yin fordítás: Learn to Earn Program

A következőkben le tudjátok tölteni a Learn to Earn plakát és a hozzá tartozó bejegyzés fordítását.

Az eredeti szöveg és plakát innen érhető el.
A fordított plakát pedig innen.
Alább pedig a plakáthoz tartozó bejegyzés fordítása olvasható. Ehhez még tartozik két bejegyzés, amit majd a későbbiekben fordítok.
Ez egy módszer áttekintő bejegyzés.




Kiegészítés a Learn to Earn plakáthoz

Naponta kapok emaileket olyan gazdiktól, akiknek problémájuk van a kutyájukkal – izgatottság, agresszió, engedetlenség, a figyelem hiánya. A legtöbb esetben ezek hátterében az áll, hogy a kutya nehezen tudja kontrollálni magát és a gazdájának jobb módszerre van szüksége ahhoz, hogy útmutatást és vezetést biztosítson.
Szerencsére az emberek képesek a szükséges kommunikációs képességeiket fejleszteni, míg a kutyájukat önuralomra és érzelmi kontrollra tanítják, azzal a jutalmazás-alapú programmal amit Learn to Earn Programnak hívnak. Ennek keretein belül az ember úgy nyeri el a vezető szerepet, hogy az állatot motiváló összes erőforrás fölött ő rendelkezik, és az állat ahelyett, hogy ingyen megkapná őket, megdolgozik értük. Szóval arra kell koncentrálni, hogy az összes értékes erőforrást a kívánt viselkedések jutalmazására használjuk, ezzel párhuzamosan pedig távolítsuk el a nem kívánt viselkedésektől a jutalmat.
Ezt az egész megközelítést semmi sincs ingyen, nincs ingyen ebéd vagy tanulj-hogy-nyerj program névvel szokták illetni. Minden viselkedés szaktanácsadónak megvan a maga variációja. A következőkben a saját verziómat írom le. A konkrét program lépésről-lépésre ki van tárgyalva a Perfect Puppy in 7 Days című könyvem 5. fejezetében. Ez a bejegyzés egy három részes bejegyzés sorozat egyik tagja, amelyben a Learn to Earn legfontosabb részeit emelem ki.

Áttekintés

Az alapvető viselkedés az automatikus leülés, ha a kutya szeretne valamit

Ebben a Learn to Earn programban az elgondolás az, hogy mindent, amit a kutyád akar, jutalomként használod a tréningezéshez, így az előnyödre fordítva őket. A kutya meg fog tanulni megkapni dolgokat úgy, hogy illedelmesen és automatikusan leül, és így kér. Ugyanekkor megtanulja azt is, hogy a nem kívánt viselkedéssel, mint amilyen a felugrálás, a potenciális jutalom elillan.
A leggyorsabb eredmény érdekében a kutyának a napi betevőjét a nap folyamán ki kell érdemelni, akkor, amikor otthon vagy. Tehát nincs étel a tálban. E helyett az ételt magadnál hordod a zsebedben, övtáskában vagy a házban elhelyezett könnyen elérhető tárolókban. Aztán a nap folyamán jutalmazod a megfelelő viselkedéseket.

Hogyan fejleszti a vezető szerepet és a kommunikációs készségeket az embernél a Learn to Earn Program

Ez a program abból áll, hogy tiszta szabályokat állítunk fel a kutyának úgy, hogy automatikusan le kell ülnie az erőforrásokért. Az ember megtanulja a szabályokat azonnal kommunikálni (ill. 0,5 másodpercen belül) úgy, hogy azonnal megerősíti a fellépő jó viselkedéseket, és megakadályozza, hogy a kutya jutalmat nyerjen a nem kívánt viselkedésekkel. Szóval a programnak egy nagy része abból áll, hogy megtanítjuk a gazdáknak a konkrét mozdulatokat és az időzítést, ami a tiszta üzenet közvetítéséhez kell.
A vezető szerep akkor kerül megalapozásra, amikor az ember képes a kutya viselkedésének tiszta irányt szabni és hatékonyan tudja a szabályokat kommunikálni úgy, hogy a jó viselkedés közben jutalmaz, és azonnal elveszi a jutalmat a nem kívánt viselkedéstől, mielőtt még véletlenül megerősítést nyerne. A gazdának ragaszkodnia kell ehhez a tervhez addig, míg a jó viselkedések szokássá nem válnak.
Amikor az ember megfelel ezeknek a kritériumoknak, a kutyája megtanulja őket következetes, kiszámítható és vezetésre alkalmas személynek látni. Ugyanígy, ha a szabályok random változnak, a kutya úgy tekinthet a gazdájára, mint az alkalmazott egy olyan főnökre, aki folyamatosan változtatja a véleményét. A Learn to Earn Programmal tehát a kutya a helyett, hogy félelemből teljesít, választja az emberi irányítást, mivel így jutalmat nyer, később pedig azért, mert már szokássá vált. Ez a modell a nem megfelelő viselkedések mögött húzódó okok jó megértését tükrözi, és erősebb kutya-gazda kapcsolatot eredményez.

Hogyan vezeti a kutyát a Learn to Earn program önuralomra

Általános, hogy a kutyáknak impulzus kontroll gondjaik vannak, mivel a dolgok kérés nélküli elvétele, az ugatás az ajtón keresztül és a húzás a múltban olyan jól működött. Néhány kutya esetében a dolog mögött pszichológiai vagy genetikai okok állnak, ami miatt a gazdáiknak az átlagnál átgondoltabban és következetesebben kell a programot végigvinnie.
Ebben a programban a szabályokat a feje tetejére állítjuk. Míg eddig a dolgok kérés nélküli megszerzése működött, az egyetlen mód, hogy a kutya megszerezze, amit akar, az üléssel való kérés. Egyszerű helyzetekkel kezdünk, először azt várjuk el a kutyától, hogy a kézből jövő falatért leüljön. Ily módon gyorsan felépítjük a megerősítés egy magas szintjét, ami gyorsabb tanuláshoz vezet. Ezután szisztematikusan haladunk a bonyolultabb szituációk felé, mint amilyen a közös játékért való leülés vagy a mókusok kergetésének lehetőségéért, és végül a kívánt viselkedésből egyre hosszabbat vagy küzdelmesebbet várunk el, egyre kevesebb és kevesebb jutalom fejében.

Az előnyök: hogyan változtatja meg a program a kutyád perspektíváját

Mivel a kutya megtanulja, hogy kizárólag úgy szerezheti meg, amit akar, ha leül és rád néz engedélyért, a learn to earn program megtanítja az érzelmei kontrollálására is, még ha ez azt is jelenti, hogy nyugodtnak kell lennie azért, hogy:
  •  figyelmet kapjon tőled vagy azt, amit a leginkább akar
  • tudjon rád figyelni, a szavaidra és a jelzéseidre, mivel ezek fontosak, mert innen jön, amit akar 
  • amikor nehéz helyzetbe kerül, a te útmutatásodat keresse

Következésképpen a Learn to Earn program hasznos mindazon kutyákhoz, akik félelemmel, szorongással (a szeparációs szorongást is beleértve) vagy hiperaktivitással küzdenek, képtelenek a gazdájukra koncentrálni, de éppúgy hasznos akkor is, amikor csak képzetlenségről és engedetlen viselkedésről van szó.

Miért fontos a nap folyamán minden interakción keresztül minden erőforrást használva tréningezni

Ez az egész napos, minden erőforrásra kiterjedő tréning nagyon körülményesnek tűnhet, de nagyon megéri. Itt van, miért is csináljuk ezt.
Így a kutya egy szokást vesz fel, és nem egy trükköt tanul meg: Ha csak meghatározott időszakokban képzed, akkor a kutya talán csak azokra az időszakokra tanul meg viselkedni. Egy ilyen időszaknak az elején amit teszel, mint amilyen a jutalom falat tartó elővétele vagy a speciális nyakörv vagy póráz használata, jelezhetik a kutyának, hogy most erre a rövid időre jól kell viselkednie, ahelyett, hogy mindig jól viselkedne. Ráadásul ha egyéb erőforrásokat is bevonsz, mint amilyen a simogatás, figyelem és játék, a jutalmazási készletedet még tovább növeled akkor, amikor ezeket akarja. Ehhez add hozzá a jutalom megvonását a nem kívánt viselkedések esetén, és már meg is van a formulád, amivel megváltoztathatod a kutyád viselkedési mintáit rövid idő alatt.

A kutyád magadhoz kötésének szükségessége és előnyei

Az első napokban a kutyádat kösd magadhoz arra az időre, míg otthon vagy, ne a kennelében vagy egy kutyabiztos szobában legyen, de kötheted egy mellett lévő tárgyhoz. Amikor nincs hozzád kötve, fontos, hogy olyan helyzetben legyen, amiben ne tudja a nem kívánt viselkedéseket gyakorolni, mint amilyen az ugatás, izgatottság. A magadhoz való kötés különösen fontos, mert:
  • ·        ha a kutyád ott van melletted, akkor könnyebb jókor megjutalmaznod a jó viselkedéseket. Máskülönben elszalasztod a lehetőségeket, ami a képzést jelentősen meghosszabbítja.
  • ·        mivel felügyelet alatt van, nehezen tudja a nem kívánt viselkedéseket gyakorolni
  • ·        ezzel megtanulja a kutyád, hogy akkor, amikor nem akar veled foglalkozni, nem sétálhat csak úgy el és szerezhet jutalmat valami másért. 

Derékra köthető pórázzal ez könnyen megoldható.

Meddig folytasd a tréninget

Néhányan azt hiszik, hogy ezt az intenzív programot örökké követniük kell. A valóság az, hogy ha az ember szorgalmasan csinálja ezt a kutyájával, akkor egy hét alatt többet elér, mint más kutya-gazda páros hónapok alatt. De csak hogy legyen valami elképzelésed, meddig kell csinálnod:
Folytasd a komplett benti programot a magadhoz kötéssel együtt:
  • ·        általánosságban egy kutyát addig kell így magadhoz kötnöd, míg már készségesen és automatikus gyorsasággal leül, amikor akar valamit – legyen az étel, figyelem, kiengedés stb – és 100%-osan elsőre jön, ha hívod, még akkor is, ha a házban valami izgalmas történik. Ez utóbbihoz különböző állomásokon kell átmenned, amikor is a kutyád hosszú pórázra van kötve, így specifikusan tudsz dolgozni a behíváson.
  • ·        a legtöbb problémás kutyánál, aki megfordult a házamban, ehhez legfeljebb egy hét kellett. A nehezebb kutyák esetében nekem beletelhet 3-4 hétbe is, neked bizonyára ennél jóval több kell.

Folytasd az ülés elvárását mindenért:

Amíg olyan kutyád nem lesz, amit szeretnél. Ne feledd, hogy az egyik szituációban elért impulzus kontroll hatással van más szituációkra is. Tehát amikor a kutyád megőrül a mókusokért és a labdáért, a játékért való leülés fontos eszköze annak, hogy a mókusok közelében is jól viselkedjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése